Scott Street, South Fremantle


An existing 1901 detached 2 bedroom workers cottage in South Fremantle, which over the years has been haphazardly modified, extended, reclad and run-down. The clients brief was a simple one; strip off the additions, restore the existing cottage to its original state and create a modern open planned extension to the rear which sits politely behind the heritage cottage; sympathetic and complimentary to the existing building, but with a contemporary architectural aesthetic, and one where they can display their collection of artwork.

The existing heritage cottage layout is reconfigured to provide x2 bedrooms to the street, a new bathroom and laundry and a studio space / guest bedroom overlooking a northern courtyard. The external cladding and roofing are to be removed and replaced with new, allowing for the installation of significant insulation to the external envelope. The windows are to be replaced with timber framed double hung with high performance glass and the internal lathe and plaster walls and ceilings to be made good. This portion of the house is about careful revitalisation of the existing heritage features to their former glory.

Where the existing house is about creating quality sleeping and bathing quarters within a series of small existing rooms, the rear extension is about opening the house up to the outside, with emphasis on light, bright airy spaces with plenty of natural light, through breezes, vistas to gardens and courtyards beyond. The kitchen, living and dining spaces are open planned around a courtyard to the existing cottage and are intended to centralise the family living, working, eating, playing space into this section of the home.

This extension is 50m2 of polished concrete and high levels of glazing, with a raking ceiling to maximise the volume of the space, and open the views up to the garden to the north. These spaces open up to the outdoors through floor to ceiling bi-fold windows, both to the courtyard and to the rear garden. Adjacent the extension is a small 35m2 artist studio in a similar architectural style which houses an open studio / bedroom, with ensuite.

 The house received an 8.1 NatHERS rating.